Tarthatatlan állapot, hogy nincs uniós egységes szabályzás a mézben megengedett antibiotikum-szintre vonatkozóan - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament szocialista képviselője a "Beporzás ás mezőgazdaság" című brüsszeli konferencián.
Óriási gondot jelent a méhészeknek és a mézfelvásárlási piacon is, hogy nálunk a többi uniós országhoz képest szigorúbbak a szabályok, ami itthon már nem forgalmazható, az pl. Olaszországban megengedett.
Tabajdi Csaba az EP-ben hamarosan megvitatandó, a méhegészségügyről és a méhészeti ágazat előtt álló kihívásokról tartott előadást a konferencián.
Szükségesnek nevezte a "Méz Irányelv" (2001/110/EK) felülvizsgálatát, mert az jelenleg nem szabályozza a méz több fontos minőségi paraméterét. Sajnálatosnak nevezte, hogy a méhészek nem használják ki megfelelően az uniós minőségi rendszerek nyújtotta lehetőségeket. Európában mindössze tíz mézre vonatkozó oltalom alatt álló eredet megjelölés (OEM) és oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) van bejegyezve. Összehasonlítva más élelmiszeripari termékekkel, ez igen kevés.
Szorgalmazta továbbá, hogy az agrárpogramok 2014-től támogassák a beporzóbarát gyepek, növények, vetésforgók telepítését. Nem utolsó sorban felvetette, hogy a méhek téli táplálására szánt cukor kerüljön ipari cukor kategóriába, hiszen ezáltal elérhető áron lenne beszerezhető.