A tanácskozáson a vidékfejlesztési miniszter kijelentette: a magyar emberek asztalán helye van az alternatív gabonából készült ételeknek, hiszen elérhető árúak, és egészségmegőrző szerepük is kiemelkedő.
Karcag, ami nem mellesleg Fazekas Sándor szülőföldje - kölesnagyhatalom, a létező kilenc kölesfajtából hétnek itt őrzik a génjeit. Ez az egyetlen gabonafajta, amely lúgosítja a szervezetet, és mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A teljes értékű fehérjék mellett aminosavat, vasat, szilíciumot, B, B1, B2" vitaminokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatása van, szabályozza a vércukorszintet, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.
Fazekas úgy véli, az embereket meg kell ismertetni ezzel a kevésbé ismert és használt gabonafajtával, és mivel a Kunság jelentős köles termelő vidék, így ezt tartja a legalkalmasabb helynek arra, hogy a magyar táplálkozáskultúrát megújítsák a köles népszerűsítésével, nagy mennyiségű termesztésével. Szeretné, ha Magyarországra nem csak a négyféle alapgabona lenne jellemző, vagyis, a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó.