60 ezer hektár állami föld pályáztatását kezdi meg a VM

agrarszektor.hu
60 ezer hektár állami földterület haszonbérleti pályázatának közzétételét kezdte meg a Nemzeti Földalapkezelő Intézet - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A most induló folyamat összevág a kormány és a szaktárca korábban tett ígéretével, miszerint az állami földek hasznosításának szabálya a nyilvános pályáztatás. A fő cél a kis- és közepes családi vállalkozások, az állattartó gazdálkodások, az őstermelők, egyéni vállalkozók támogatása, ezért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az eljárásnál a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe, és a haszonbérbe adást pedig állattartáshoz köti. Az állam azt az elvet támogatja, hogy csak az rendelkezhessen földterülettel, aki valóban művelni akarja, a spekulánsokat pedig kizárják - írja a hvg.hu

Kikötés, hogy a pályázók lakhelye nem lehet az érintett földterület 20 kilométeres körzeténél távolabb, továbbá, hogy egy jelentkező nem birtokolhat összesen 1200 hektárnál nagyobb termőföldet (sem az államtól, sem mástól.)

A pályázatokat a felhívás kifüggesztésétől számított 45. napig kell benyújtani a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megyei területi irodáihoz, a termőföldeket pedig 20 évre kapják haszonbérbe a nyertesek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?