Kizárólag közönséges búza ajánlható fel uniós intervenciós felvásárlásra

agrarszektor.hu
Kizárólag közönséges búza ajánlható fel uniós intervenciós felvásárlásra a 2011-12-es gazdasági évben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közleménye szerint.

Brüsszel uniós szinten legfeljebb 3 millió tonna búzát vásárolna meg 101,31 eurós tonnánkénti alapáron, de szakértők szerint a magas piaci árak miatt továbbra sem lesz szükség intervenciós beavatkozásra.

A gabonaintervenció az Európai Unió Közös Agrárpolitikája keretein belül működő folyamat, célja a gabonapiac stabilizálása. A jelenlegi szabályzás szerint a rögzítet árú intervenciós felvásárlásra a 2011-2012-es gazdasági évben kizárólag közönséges búza ajánlható fel, így árpa, kukorica, cirok és durumbúza felkínálására a jelenlegi rendelkezések szerint nincs mód. 

Az intervenciós ár maradt 101,31 euró/tonna, az uniós szintű felvásárolható mennyiséget pedig Brüsszel 3 millió tonnában maximalizálta. Intervenciós célra uniós, homogén, per-, teher- és igénymentes, legalább 80 tonna mennyiségű búza ajánlható fel, amit itthon az MVH vásárolna fel - írja az Agromonitor.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?