Kiemelte, hogy a termőföldet nem bioenergia előállítására kell felhasználni, a helyi gazdaságot, a helyi termelést pedig elő kell segíteni, ezért is kapcsolják össze a közétkeztetést - amire az egészségügy 430 milliárd forintot költ - a helyi mezőgazdasági termeléssel, annak támogatásával.
Eddig az Új Magyarország vidékfejlesztési program európai uniós forrásainak mintegy harmadát felhasználta az állam a nagyberuházások támogatására, most viszont az állami földek hasznosításával a kis-, közepes és családi mezőgazdasági modellek kialakulását, a vidék társadalmi stabilizálását, a foglalkoztatást, a helyben lakó családok erősítését célozzák meg - írja az mno.hu.
Ángyán úgy véli, Magyarország és a Kárpát-medence mezőgazdasága képes fogyasztásához képest jóval több termény előállítására is, de fontos, hogy először saját igényei elégítse ki, aztán termeljen exportra. Újra kell építeni a privatizáció során elvesztett vertikumokat, a vidék és a város kapcsolatát pedig meg kell fordítani.
A magyar termék definícióját is rendezni kívánják, terveik szerint magyar termék csak az lehet, amelyet magyar alapanyagból Magyarországon állítottak elő.
A még szabadon mobilizálható 200-250 milliárd forintból olyan élelmiszer-ipari beruházásokat is támogat majd a tárca, amelyek értékhatára alacsonyabb lesz az eddigieknél, ezzel lehetővé teszik, hogy a kisebb vállalkozások is pályázhassanak, tavasszal pedig elindul a demográfiai földprogram is.