Fazekas Sándor közleménye szerint a Magyarországra érkező borok többsége indokolja a körültekintőbb és alaposabb ellenőrzést. Ennek megfelelően ezentúl a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzh) a borok első magyarországi tárolási helyén, nagy- és kiskereskedelmi egységekben, előállító egységekben, elosztó központokban, hűtőházakban végez alapos ellenőrzéseket. A cél, hogy kiszűrje, van-e az élelmiszerjogi előírásoknak nem megfelelő, hazánkba érkező import bor - írja a Hvg.
A hatóság a megkülönböztetéstől mentes, kockázatbecslésen alapuló vizsgálatokat nemcsak az előállító helyeken, hanem raktárakban, hűtőházakban és szállítmányozás közben hajtja végre.
Az első, országon belüli tárolási helyeken a beszállító dokumentumokat is ellenőrzik, megnézik az egyes tételek számláit, a pincekönyveket, a szállítási okmányokat, továbbá a laboratóriumi vizsgálati eredményeket. Ezen folyamatok végén pedig mintát vesznek a borokból, melyet laboratóriumban elemeznek tovább.