A FAO élelmiszerár indexe - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban - 214 pont volt januárban, 4 ponttal nagyobb a decemberinél. Az indexet az húzta fel, hogy drágultak a növényi olajok és a gabonafélék.
Ugyanakkor a globális élelmiszerárak most hozzávetőleg 10 százalékkal alacsonyabbak, mint a tavaly februári csúcs idején: akkor a mutató rekordot döntött, 238 pont volt a gabonafélék drágulása miatt.
Az áraknak a tavalyi második félévben tapasztalt folyamatos csökkenése ellenére 2011-ben a mutató átlagosan 228 pont volt, a legmagasabb azóta, hogy a FAO 1990-ben megkezdte az index összeállítását. Az előző csúcs 2008-ban volt, amikor a mutató átlagosan 200 pontot ért el, és éhséglázadások törtek ki számos fejlődő országban.
forrás: MTI