A bírság mellett a közel húszezer hazai és külföldi élelmiszer-tétel vizsgálatának eredményeképpen 20,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés idén április 9-éig, húsvét hétfőig tart.
Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai irányítása mellett az ellenőrök a húsvétot megelőző időszakban kiemelt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő országos ellenőrzést tartanak. A vizsgálat első időszaka március 19-30. között zajlott.
Ez évben kiemelten ellenőrzik a friss húst, a pácolt-, füstölt-, nyers- vagy főtt húskészítményeket (különösen a sonkát), a tojást, az édesipari termékeket, a borokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöt. Vizsgálják a felsorolt termékeket forgalmazó, csomagoló, értékesítő, valamint a takarmány-előállítással és forgalmazással, az élőállat szállítással és az élelmiszerhulladékok kezelésével foglalkozó vállalkozásokat.
Az eddigi tapasztalatok azt jelzik, hogy az ellenőrök az élelmiszer-forgalmazó helyeken elsősorban higiéniai hiányosságok, minőségi, fogyaszthatósági és jelölési hibák miatt intézkedtek. A takarmány előállítás és -forgalmazás, illetve az állatszállítások ellenőrzésekor viszonylag kevés probléma merült fel, az élelmiszerhulladékok kezelésénél találtak még hiányosságokat.
Országosan összesen 2 832 ellenőrzést végeztek a hatóság szakemberei. Ebből élelmiszer-előállító helyen 396, az élelmiszer-forgalmazásban 1 826 ellenőrzés történt. Takarmányt 91 esetben, 519 alkalommal pedig állatszállítmányt vizsgáltak. A feltárt szabálytalanságok miatt 74-szer figyelmeztettek a hatóság emberei, 136 esetben bírságot szabtak ki. Eddig közel tízmillió forint bírságot szabott ki a hatóság.
A tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzés idén április 9-ig tart, de az üzletek ezt követően is számíthatnak az ellenőrök megjelenésére.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)