Folytatódott az áresés

agrarszektor.hu
Eltérő mértékben ugyan, de folytatódott mind a búza, mind a kukorica, mind a szója esése. Läng Péter, a Solar Capital árutőzsdei kereskedője szerint utóbbi esetében vélhetően átmeneti a jelenség, azonban a kukorica és a búza tekintetében hosszabb távú csökkenéssel érdemes számolni.

A tegnapi napon a búza, a kukorica és a szója is alulteljesített az árutőzsdén. Utóbbi esetében folytatódott a trend, és 1718 dollárcentről egészen 1701 dollárcentig süllyedt az árjegyzés, azonban ha pár hetes intervallumban vizsgáljuk a piaci trendet, akkor inkább csak technikai szintű korrekcióról beszélhetünk, akár az is előfordulhat, hogy az év vége felé 1800 dollárcentes szinteket ér el a szója. Ez egyfelől a bővülő keresletnek tudható be, másrészt az USA jelenleg csökkenőben lévő készleteire vezethető vissza, mely a rossz dél-amerikai termésadatokból következményeként előállt komoly vételi nyomás eredménye.


 

 

A búza és a kukorica egyaránt valamivel kisebb mint egy százalékos minuszban zárta a napot, ugyanakkor itt inkább az oldalalás jellemző a kereskedésre. Az év negyedik negyedévében azonban valószínűsíthetően esésre vannak ítélve, ugyanis a nyári szárazság lassan kiárazódik a terményekből, az USA gabonapiaca pedig igen jó kilátásokkal rendelkezik a vetésterület jövő évben történő megnövelésének köszönhetően.




A búza esetében azonban addig is komoly vételi nyomás mutatkozik, melyet jól példáz az egyiptomi kormány augusztusi 1,5 millió tonnás importja Oroszországból. “Amit jelenleg a gabona tradereknek javasolni tudunk az lenne, hogy óvatos pozíció kezeléssel kereskedjenek, főképpen hogy pénteken teszi közzé az USDA (Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium) a búzával kapcsolatos kilátásait, ami heves ármozgásokat generálhat a piacon." - teszi hozzá Läng Péter.


 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?