Hatalmasat zuhant a szója, tartós áresés várható

agrarszektor.hu
Felfüggesztették a szója kereskedelmét, négy százalékos esésével két hónapos negatív csúcsra esett a kukorica, hasonló tempóban zuhant a búza. Óvatosságra int a Solar Capital árutőzsdei kereskedője a tegnapi "vérfürdő" után.

Alapvetően változtatták meg az árutőzsdei várakozásokat a tegnapi nap történései, a szója, a búza és a kukorica és tartós esésbe kezdhet középtávon. Az 1733 dollárcenten nyitó szója esetében számítani lehetett az áresés folytatódására, ahogy érkeztek a hírek a dél-amerikai vetés ideálishoz közelítő körülményeiről, azonban kiegészülve a várakozáson felüli aratási eredményekkel lendületbe került a zuhanás, melyet csak a kereskedés felfüggesztése állított meg. Ez alapvetően megfordította a várható trendek irányát, Länger Péter szerint nem kizárt, hogy pár héten belül 1580 dollárcent körüli értékre esik vissza az árszint. A tegnapi 1669 dollárcentes záróárat, illetve a mai napon egyelőre továbbra is tapasztalható csökkenést nézve ez egyáltalán nem tűnik túlzónak.

A búza árát a hangulat illetve lassan javuló fundamentumai szorították lejjebb, 921 dollárcentes nyitóárához képest 878 dollárcenten zárt. Ezek fényében a középtávú kilátások is komolyan romlottak, akár a 800 dollárcentes ár elérése sem elképzelhetetlen relatíve rövid időn belül.

A kukorica sem lógott ki a sorból, 780 dollárcenten nyitott, ami a nap végére 748 dollárcenten állt meg, tovább erősítve az árutőzsdén uralkodó pesszimista hangulatot. Október végére akár 670 dollárcentre is visszaeshet. Mindent összevetve jelenleg nem túl bíztatóak a kilátások, így határozottan óvatos kereskedést tanácsol a Solar Capital árutőzsdei kereskedője.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?