Közleményben ismertette álláspontját a VM az elmúlt napokban Cseh- és Lengyelországban több halálos áldozatot is szedő, metil-alkohollal szennyezett szeszesipari termékekkel kapcsolatban. A közlemény szerint dacára a korábban a sajtóban megjelenteknek, a magyar pálinka semmilyen formában nem hozható összefüggésbe a mérgezésekkel. A Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között készülnek, fogyasztásuk biztonságos.
A "pálinka", "törkölypálinka" fogalmát az Európai Unió eredetvédelmi rendelete határozza meg, mely szerint: a pálinka olyan gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint jelenleg nincs arra vonatkozó információ, hogy Magyarországra is került volna a mérgező szeszes italokból.