Az első jogszabály új uniós szintű listát ír elő az élelmiszerekben felhasználható aromaanyagok tekintetében, 2013. április 22-től már tilos használni azokat az anyagokat, melyek a ezen nem szerepelnek. Az ágazat számára ez a 18 hónap áll rendelkezésre, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott szabályozáshoz, a türelmi idő lejártával azonban ki kell vonni a nem engedélyezett aromaanyagokat tartalmazó élelmiszereket, ennek biztosításáról, és az Európai Bizottság valamint a többi tagállam értesítéséről az adott országnak kell gondoskodnia. A második jogszabály az egyéb aromákra, valamit a nem élelmiszerforrásokból származó aromákra vonatkozó átmeneti intézkedésekkel foglalkozik, ezt azonban már az idei év október 22-től alkalmazni kell.
Az új lista hozzávetőlegesen 2100 engedélyezett aromaanyagot tartalmaz, további 400-at pedig még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgál. Az új jogszabály egyik nagy előnye, hogy megteremti az információk átláthatóságát és egyértelműségét. Ezentúl azon élelmiszer-kategóriák szerint sorolják fel az engedélyezett aromaanyagokat, amelyekben használatuk megengedett. Az átláthatóságot javítja, hogy a listát közzéteszik egy online adatbázisban, amely a fogyasztók, az élelmiszer-ipari vállalkozások és a tagállami élelmiszer-ellenőrző hatóságok számára lehetővé teszi az élelmiszerekben engedélyezett aromák egyszerű beazonosítását.