Mióta foglalkoznak szőlőműveléssel illetve borral?
Jelenlegi formájában 2005 óta működik a vállalkozás, ezt megelőzően 1987 óta családi gazdaságként működtünk. Tudomásom szerint már a dédszülők is szőlőtermeléssel foglalkoztak, más egyéb mezőgazdasági birtokok mellett. Az ősi birtokok Lesencetomajon és környékén voltak, egy kisebb szőlőterület biztosította a család megélhetését. A szőlőt már abban az időben is feldolgozták és borként értékesítették, erről árulkodik a máig meglévő "öreg pince" és néhány megmaradt pincefelszerelés is. Az 1960-ban létrejött termelőszövetkezet után csupán kisebb, háztáji szőlőterület maradhatott meg, a rendszerváltás után pedig a korábbi birtokok helyett másutt kapott a család szőlőültetvényt, így a területeink zöme már Balatonedericsen található.
Mekkora területen gazdálkodnak?
Az évek során arra törekedtünk, hogy a szőlőterületet növeljük, így a korábbi 1,5 hektár mellé további területeket vásároltunk, kihasználva a korábban még létező birtok-összevonási célú támogatási lehetőségeket. Jelenleg mintegy 10 hektáros szőlőültetvénnyel rendelkezünk. Ugyancsak az uniós és belpiaci támogatási lehetőségek igénybevételével arra törekszünk, hogy a kiöregedő korszerűtlen ültetvényeket újratelepítsük, évente mintegy 1 hektár nagyságban. Szőlőtermésünk évjárattól függően 400-500 mázsa évente, melyet teljes egészében feldolgozunk és saját üzemünkben a kész borokat le is palackozzuk. Vállalkozásunk 5 alkalmazottal és a szőlőtermelésben időszaki munkaerővel oldja meg feladatát.
Feldolgozó rendszerünk a legmodernebb technológiával rendelkezik, borainkat reduktív eljárással készítjük. Megvalósítottuk az erjesztés időszakában alkalmazott hűtőrendszert. A tárolást saválló acéltartályokban oldjuk meg. A berendezések megvalósításához UMVP forrásból támogatást nyertünk el és kihasználunk minden a mikro vállalkozások számára elnyerhető pályázati lehetőséget.
Hogyan oldják meg az értékesítést?
Évente mintegy 1000-1200 hektolitert értékesítünk, ugyanis saját termésünk mellett a környék kistermelőitől - mintegy 20-25 fő - felvásároljuk az általuk elkészített borokat, melyek folyóborként kerülnek értékesítésre a kis-és nagykereskedelmi partnereinkhez egyaránt. Dunántúli megyékbe saját fuvareszközzel szállítjuk ki borainkat vevőinkhez, akik már több évtizede partneri viszonyban állnak velünk. A saját szőlőterületről származó palackos és folyóboraink főként helyben kerülnek értékesítésre, de szívesen megjelenünk egy-egy neves rendezvényen, borfesztiválon, vásáron, ahol borainkat már keresik vendégeink. Ezeken a helyeken egyébként feleségemmel és gyermekeimmel közösen veszünk részt az értékesítésben.
Sajnos jelenleg úgy tapasztaljuk, a piaci viszonyok nem kifejezetten kedvezőek a magasabb minőségű borok vonatkozásában. Csak kisebb réteg engedhet meg magának prémium minőségű terméket, kereslet inkább az alacsonyabb árfekvésű borokra van.
Terveink között szerepel egy-egy nagyobb városban szélesíteni piaci kapcsolatainkat, így fel kívánunk keresni ezzel foglalkozó kis-és nagykereskedelmi egységeket, ahol a minőségi borokra is van kereslet.
Mire számíthatnak azok, aki személyesen keresik fel a pincészetet?
Az Effenpergel családi borház nagyon szép környezetben van Balatonedericsen. Csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, illetve a környező hegyekre, a Szent György-hegyre, a Badacsonyra és a Szigligetre egyaránt. A mögöttünk elhúzódó Keszthelyi-hegység a panoráma megkoronázása. Ezt az adottságot kihasználva, parkosított környezetben várjuk az ide látogatókat, ahol kemencében sült ételeket és kiváló borokat szolgálunk fel vendégeinknek. Borkínálatunkban a fehér és vörös, a száraz és édes borok széles választéka megtalálható, így például a 2009-es évjáratú, a Veszprém Megyei Borverseny Nagy Arany minősítését magáénak mondható jégborunk, vagy a most kitüntetett 2012-es évjáratú Chardonnay.
Ha már az elismeréseknél tartunk, az említetteken felül milyen sikereket értek még el a pincészet borai?
Boraink számos Arany minősítést begyűjtöttek már a helyi és hegyvidéki borversenyeken, Olaszrizlingünk 2009-ben és 2011-ben Balatonederics község bora lett, Szürkebarát és Chardonnay borunk a Zalaegerszegi Díszpolgárok bora címet kapta meg 2010-ben. Vendégeink körében nagy tetszésnek örvendenek muskotály boraink, illetve a Zöldveltelíniből készített félédes borunk is.
Mik az Ön, illetve családja kedvencei?
A magam részéről saját borként az Olaszrizling fajtát kedvelem és borász kollégáim kínálatából is ez a fajtát keresem. Feleségem inkább az édes borokat részesíti előnyben, míg jómagam és gyermekeim inkább a szárazakat kedveljük.
A családi vállalkozások kulcsfontosságú kérdése az utódlás. Lesz kinek továbbadni a stafétát?
A családi jelleget mindenképpen fenn kívánjuk tartani, a szakma folytatását biztosítva látom azáltal, hogy fiam jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán másodéves hallgató Szőlész-borász mérnök szakon, lányom pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi karának Munka- és Szervezetpszichológia mesterképzését végzi, a borfesztiválokon pedig vállalkozásunk marketing ügyeit intézi. A borok minőségéért magam vállalom a felelősséget, hiszen ilyen kis gazdaságban a kellő odafigyelésre, a szakértelemre és tapasztalatra nagy szükség van.
Bakosdomb u. 9.
+36 30 947 4303
effendy-vin@t-online.hu
Hogyan tovább, mit terveznek a jövőre nézve?
Távlati terveink között szerepel a szőlőtelepítés folytatása, a fajtaválaszték bővítése, amennyiben erre pályázati lehetőség kínálkozik a saját pénzeszköz kiegészítéseként. Bízunk abban, hogy a jó magyar borok kereslete a későbbiekben növekedni fog és piaci lehetőségeink szélesedni tudnak külföld irányában is, mely utóbbihoz a megfelelő volument biztosítani kell részünkről. Az ismertség és elismertség tekintetében marketing munkákra is többet kell fordítanunk, hiszen a " Jó bornak is kell a cégér" elvét mi is valljuk.