2024. április 28. vasárnap Valéria

Rutinellenőrzés leplezte le a hamis marhahúst

agrarszektor.hu
Ló és sertéshússal kevert marhahúshamburgereket talált az ír élelmiszerrbiztonsági hatóság (FSAI)számos ír és brit szupermarket polcain.

Rutinellenőrzések során akadtak ló- és sertéshús nyomait tartalmazó marhahúshamburgereket a Tesco, az Aldi, a Lidl és az Iceland hálózatok írországi és nagy-britanniai üzleteiben az FSAI ellenőrei. A tipikus arány nem haladta meg ugyan 0,1-0,3 százalékot a legtöbb esetben, ugyanakkor találtak olyan terméket is, mely csaknem 30 százalékban tartalmazott lóhúst.

Az FSAI vezérigazgatója, Alan Reillye úgy nyilítkozott, a sertéshússal való minimális szennyezettséget bizonyos mértékben indokolhatja, ha a kibocsájtó üzemben a marha mellett sertésfeldolgozással is foglalkoznak, azonban a lóhúsra ez nem magyarázat, Írországban ugyanis egyáltalán nem jellemző ennek fogyasztása.

A Tesco műszaki igazgatója, Tim Smith arról tájékoztatta a sajtót, hogy valamennyi érintett beszállítótól származó hústerméket azonnal bevontak. Az FSAI 27 hamburgerfélét vizsgált, ezek 37 százalékában találtak lótól, 85 százalékában pedig sertéstől származó húst. Az ezeken felül vizsgált 31 marhahústermék közül 21 ugyancsak tartalmazott sertést. A vizsgálat jelenleg két ír és egy brit húsfeldolgozóra összpontosul.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!