A sütnivaló kolbászok 25 százaléka nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak - derült ki a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzésein. A többi vizsgált kolbász, illetve parasztkolbász megnevezésű termék viszont teljesítette az élelmiszerkönyvben meghatározott fehérje-, zsír- és víztartalom értékeket.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy az idén 23 kolbász, sütnivaló kolbász, illetve parasztkolbász laboratóriumi ellenőrzését végezték el. Azt vizsgálták, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt követelmények teljesülnek-e az adott termékek esetében.
A kifogásolt sütnivaló kolbászok közül egy terméknél a 60 százalékban maximalizált víztartalom jelentősen túllépte a megengedett határértéket, a többi terméknél a zsírtartalom értéke kirívóan haladta meg határértéket, a legfeljebb 35 százalékban rögzített mennyiség helyett 48 százalék zsírtartalmat mértek.