A globális élelmezésbiztonsági ranglistán a hét közép- és kelet-európai ország között Magyarország vezető helyen szerepel, míg az élelmiszerek minősége és biztonsága területén a régiós országok közül a legjobb helyezést érte el - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) gazdaságkutató által készített legfrissebb felmérésből.
A kutatás adatai szerint az élelmezésbiztonsági világranglistát az Egyesült Államok vezeti, míg Magyarország a 107 fejlett, illetve fejlődő országot rangsoroló felmérés első harmadában, a 28. helyen szerepel - derül ki a tekintélyes londoni gazdaságkutató cég összeállításából. Az országokat 27 különböző mérőszám alapján rangsorolták abból a szempontból, hogy azok polgárai mekkora mértékben és milyen árszint mellett jutnak hozzá a megfelelő tápértékű, biztonságos élelmiszerekhez.
Az országok rangsorolására kidolgozott globális élelmezésbiztonsági index (Global Food Security Index - GFSI) három alindexből tevődik össze. Ezek közül az egyik az élelmiszerek minőségét és biztonságát veszi figyelembe. A felmérésből kiderül, hogy az élelmiszerek minősége, biztonsága terén Magyarország érte el a legjobb helyezést a kelet-közép-európai országok közül. A minőségi szempontoknál azt tekinti át a londoni kutatóintézet, hogy mennyire változatos és tápértékben gazdag a lakosság átlagos étrendje az adott országban, míg a biztonság terén például az ivóvíz elérhetőségét, illetve az élelmiszerbiztonságra felügyelő hatóságok tevékenységét vizsgálja.