Az ukrán baromfi betehet a magyar gazdáknak

agrarszektor.hu
Ha az unió valóban vámmentességet nyújt.

Letörheti a hazai baromfi- és tojásárakat, ha az Európai Unió vámmentességet biztosít az ukrán termékekre. Hasonló áresésre számítanak a hazai gabonapiaci szereplők is, mivel Ukrajna több mint 1,5 millió tonnás vámmentes gabonakontingenst kaphat.

Az eddiginél is jelentősebb árcsökkenéstől tartanak a baromfi- és tojástermelők, miután az unió vámmentessé tenné az ukrán mezőgazdasági cikkeket az EU-ban - írta a Magyar Nemzet. A Baromfi Terméktanács szerint csak akkor megengedhető a vámmentesség, ha az ukrán termelők és feldolgozók termékei megfelelnek azoknak a feltételeknek, amelyeket a közösségi baromfitenyésztőknek be kell tartaniuk.

A terméktanács szerint az uniós termékkínálat várható növekedése mellett az ukrán vámmentes import miatt komolyabb problémák keletkezhetnek a baromfihús és a tojás piacán Magyarországon, különösen azért, mert egymással határos országokról van szó. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint az idei év első három hónapjában 13 százalékkal csökkent a hazai előállítású tojás termelői ára, a vágó-csirkéé pedig 7-8 százalékkal mérséklődött, miközben a feldolgozók a tavalyinál magasabb áron értékesítenek a kereskedelemnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?