Mintegy 160-180 milliárd forintos fejlesztési forrásra van szükség 2022-ig ahhoz, hogy a magyar termékek versenyképesek legyenek az európai és a világpiacon. - nyilatkozta Ledó Ferenc a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke az MTI-nek. Az alapanyag-termelésben 100-120 milliárd forintos, a feldolgozásban pedig mintegy 60 milliárd forintos befektetés kellene.
A FruitVeb elnöke szerint az ágazatban jelentős mértékben kellene növelni a termelést. Az utóbbi időszakban a teljesítmény átlagosan 2,5 millió tonna volt évente, amely tavaly csaknem elérte a 3 millió tonnát. A fejlesztésekkel el lehetne érni, hogy a termelés évi 0,7-1 millió tonnával bővüljön. A beruházásokat fele-fele arányban lehetne uniós és nemzeti forrásból finanszírozni. A befektetések hosszú távon növelnék az élelmiszerbiztonságot, a hozamokat, a termesztés hatékonyságát és az áru minőségét. Emellett garanciát adnának arra, hogy hogy az ágazatban a következő években tisztességes, a termelők megélhetését biztosító nyereség képződjön.
Növelni kell a magyar termékek piacképességét is, amelyhez bővíteni kell a termékek feldolgozottsági szintjét - emelte ki Ledó Ferenc. Ehhez nyújthat segítséget a kormány által tervezett fejlesztési csomag, amellyel mintegy 300 milliárd forintot szánnak az élelmiszeripar fejlesztésére. A magyar zöldség-gyümölcs ágazat 10-15 százalékot szeretne felhasználni ebből.