Megdöbbentő videó: ilyen liszteket eszünk mi meg?

agrarszektor.hu
Megdöbbentő körülmények között, takarítatlan helyiségben állítottak elő különböző növényi liszteket egy tolnai üzemben. Az ellenőrzött helyiségben széttaposott rágcsálóméreg és mumifikálódott patkánytetem is volt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)száz tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen és szennyezett terméket foglalt le, amelynek értéke a százmillió forintot is elérheti. Cikkünkben megtekinthető az üzemről készített Nébih-videó is.

A NÉBIH szakemberei március elején egy olyan tolnai üzemben tartottak ellenőrzést, amely diópótló terméket, növényi préselvényeket és liszteket állít elő. Az egységben súlyos technológiai, higiéniai és nyomonkövetési hiányosságokat állapítottak meg.

A koszos, takarítatlan, repedezett falú és padozatú üzemben megdöbbentő körülmények között készültek a manapság kedvelt lisztek és egyéb készítmények, mint például a sárgabarack magliszt, a lenmagliszt, a mákliszt, a szőlőmag liszt, a búzacsíra vagy a kókuszreszelék. A termékeket szennyezett, takarítatlan gépeken készítették és koszos edényekbe töltötték.

Az élelmiszer-előállítására használt helyiségben az emberre is veszélyes, széttaposott rágcsáló méreg, valamint mumifikálódott patkánytetem fogadta az ellenőröket - közölte a Nébih. Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették, továbbá a gyártást sem dokumentálták. Sem az alapanyagok, sem a késztermékek nem voltak nyomon követhetők.

 

Az eljárás során az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a hatóság szakemberei, valamint elrendelték 100 tonna termék forgalmi korlátozását. A teljes tétel értéke a százmillió forintot is elérheti.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?