A sertéshús áfájának öt százalékra csökkentése nemcsak fehéríti az ágazatot, hanem az importtal és a feketegazdasággal küzdő cégek versenyképességét is javítja - szögezte le sajtótájékoztatón Győrffy Balázs. Mint ismert, 2014 januárjától az élő- és félsertés áfáját csökkentették 5 százalékra. A fideszes képviselő szerint ennek hatásaként mintegy 200 ezerrel, 3,2 millióra nőtt a sertésállomány, növekedésnek indult az export, és 10-15 százalékkal nőtt a vállalkozások száma ezen a területen.
A sertéshúsra vonatkozó, 25 milliárd forintba kerülő áfacsökkentéssel tovább folytatják az ágazat fehérítését. Bíznak abban, hogy a döntés hosszútávon is megalapozottnak bizonyul, a tisztességes vállalkozók munkahelyeket tudnak megőrizni, teremteni és növekedési pályán marad az ágazat - mondta Győrffy Balázs az MTI szerint.
Fokozatosan valósulhat meg a teljes élelmiszerágazat besorolása alacsonyabb áfakörbe, mert csak drasztikus mértékű áfacsökkentés érne el a fogyasztókig, ami viszont számításaik szerint mintegy 240 milliárd forintba kerülne, és ezt a költségvetés jelenleg nem bírja el - tette hozzá a képviselő. A következő lépésnek a baromfiágazatot kell érintenie - állapította meg.