Veszélyes kemikáliákat tartalmazhatnak egyes pizzás dobozok - állapították meg amerikai kutatók. Eddig leginkább a pizzák káros egészségügyi hatásaira hívták fel a figyelmet, most viszont a dobozok készítéséhez felhasznált bizonyos vegyületeket minősítettek kockázatosnak. A legújabb vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a csomagolóanyagok vízhatlanítására szolgáló fluortartalmú kemikáliák rákkeltők lehetnek, ezért máris több száz amerikai szakértő szorgalmazta betiltásukat. A kifogásolt anyagok a pizzás dobozok mellett számos más termékben is előfordulhatnak.
Nem ez az első eset, hogy az iparban felhasznált fluortartalmú vegyületek a figyelem középpontjába kerültek - írja a dailytimesgazette.com. Korábban egy Nyugat-Virginia állambeli DuPont gyárban tanulmányozták a szintén fluortartalmú, C8 elnevezésű vegyi anyag egészségügyi hatásait. A nyolcéves periódus alatt arra jöttek rá, hogy a C8 magas koleszterinszinthez, vastagbélgyulladáshoz, pajzsmirigy problémákhoz, vesebetegségekhez és rákos elváltozásokhoz vezethet. A vizsgálat hatására az amerikai gyártók többsége célul tűzte ki, hogy 2015 végéig kiszűri a C8-tartalmú anyagokat termelési technológiájából.
Az iparban érdekelt cégek közül jó néhány nem ért egyet a szakértői állításokkal. A DuPont szerint például sok kutatás igazolta, hogy a fluortartalmú vegyületek biztonságosak. A nemzetközi szabályozó testületek is több vizsgálatot folytattak, és hasonló eredményre jutottak.
A szakemberek mindenesetre most olyan új vegyületekkel váltanák ki a károsnak tartott anyagokat, amelyek eltérő szerkezetűek, de hasonló hatásúak. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban további alternatívákat kellene keresni, mert a helyettesítőnek szánt vegyületek kevésbé hatékonyak. Ezért nagyobb mennyiségben kellene felhasználni azokat, ez pedig szintén káros következményekkel járhatna.