Az új fesztiválon a hungarikummá minősített csabai kolbász és a legutóbb 2012-ben megrendezett lecsófesztivál tradícióit szeretnék egyesíteni. Opauszki Zoltán szerint ugyanis a térségnek a legfontosabb feladata az itt készített élelmiszerek bemutatása, megismertetése és a termékek piacra jutásának elősegítése.
A hagyományos lecsófőzést szombaton rendezik meg, a korábbi évektől eltérően követelmény a nevezőktől, hogy a csabai kolbászt valamilyen módon szerepeltessék a menüben. A megmérettetésen több mint két tucat csapat indul.
Újdonság lesz, hogy sportos lecsófőző verseny is rendeznek és a nevezőknek tornagyakorlatokat kell bemutatniuk lecsófőzés közben. Eddig súlyemelő, úszó és atléta csapatok is beneveztek az összecsapásra. Emellett lesz lecsókóstoltatás, Nyári János világbajnok mesterszakács bemutató főzést tart, esténként pedig koncertekkel szórakoztatják az ingyenes rendezvényre kilátogatókat.