2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Októberben startol a földlicit - De milyen árakon?

agrarszektor.hu
Októbertől lehet licitálni a mintegy 380 ezer hektár megvásárolható állami földre - jelentette ki Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára. Azt még nem tudni, milyen áron lehet hozzájutni a földekhez, de a tárca az eladásokból mintegy százmilliárdos bevételre számít.

Már októbertől licitálhatnak az állami földekre a gazdák - nyilatkozta Bitay Márton a Magyar Hírlapnak. Az államtitkár szerint összesen 380 ezer hektárnyi állami földet lehet majd megvásárolni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a licitekkel milyen árak alakulnak majd ki, de a tárca mintegy százmilliárdos bevétellel számol.

Egymillió forint a hektáronkénti országos átlagár
Megyénként eltérő a földek ára, Pest megye egyes részein például 500-600 ezer forintnál drágábban nem adnak egy hektárt, míg néhány kilométerrel távolabb 1,5 milliót ér egy ugyanakkora terület. Az országban átlagosan egymillió forintba kerül egy hektárnyi szántóföld.

Bitay Márton úgy véli, az állami földterületek értékesítése egyértelműen a kis- és családi gazdálkodókat segítené. A kormány ezért felkérte a Magyar Fejlesztési Bankot egy alacsony kamatozású, kedvező hitelkonstrukció kidolgozására. A megvásárolt területekre húszéves elidegenítési és terhelési tilalom, valamint állami visszavásárlási jog vonatkozik majd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!