A teljes élelmiszerlánc vertikum látható részének nettó árbevétele 12-13 ezer milliárd forint évente. A szektorban azonban kiugróan magas a be nem vallott bevételek és jövedelmek aránya, becslések szerint csak a hús- és tojáságazatban eléri a 45-55 százalékot. Nemzetgazdasági, adózási szempontból is jelentős tartalék van tehát az élelmiszerláncban, a nem felügyelt tevékenység pedig komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt magában - jelentette ki egy konferencián Zsigó Róbert, az agrártárca államtitkára.
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái
Ezért biztonsági és költségvetési szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hogy az élelmiszertermékek a termőföldtől az asztalig nyomon követhetőek legyenek - jelentette ki. A korábban széttagolt élelmiszerlánc-felügyeleti adatbázisok és informatikai rendszerek integrációjával megteremthető a teljes vertikumot átfogó felügyeleti rendszer. Ennek a következő hét évben kiemelkedő szerepe lesz a több száz milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetésének alátámasztásában
Zsigó Róbert szerint a Nébih tavaly 531 kiemelt ellenőrzést végzett, 36 százalékkal többet az előző évinél, a kiszabott bírságok összege 392 millió forintra nőtt és 1460 tonna terméket semmisítettek meg. Idén eddig 516 kiemelt ellenőrzést végeztek, 526 tonna terméket semmisítettek meg, a kiszabott bírságok összege pedig 275 millió forint volt. Az élelmiszerlánc biztonságát jelentősen növelte az ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) 2015. január 1-jei bevezetése is.
Nemzeti érdek a lakosság biztonságos, jó minőségű, egészséges élelmiszerekkel való ellátása, mégpedig a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásból - fogalmazott az államtitkár. A Magyarországon megtermelt mezőgazdasági termékek számára a magyar élelmiszer-feldolgozás jelenti az elsődleges piacot, hiszen a mezőgazdasági termékek kétharmada feldolgozott formában hasznosul A függőség kölcsönös, az élelmiszer-feldolgozók versenyben maradásához nélkülözhetetlen, hogy a mezőgazdaság megfelelő mértékben, megfelelő minőségben, megbízható partnerként biztosítsa az alapanyagokat.