Egy hely, ahol paradicsomban érezhetik magukat a disznók

agrarszektor.hu
A vajdasági Doroszló település mellett mesterséges termékenyítő kanállomást létesített a szerb Hollo Company és a magyar Topigs Norsvin Danubia. A beruházás célja, hogy a szerb sertéstenyésztők is hozzájuthassanak az innovatív sertéstenyésztő szaporítóanyagokhoz.

A Hollo Company és a Topigs Norsvin Danubia vegyesvállalati formában hozta létre a Topigs Norsvin AIM Doroslovo vállalatot, amely Szerbia legmodernebb sertés mesterséges termékenyítő állomását üzemelteti - áll a vállalatok közleményében. A kanállomás Szerbia északi részén a vajdasági Doroszló település mellett található. A terület Szerbia legfőbb sertéstenyésztő régiójának számít, a honi sertésállomány fele ott található.

A betelepített kanok úgynevezett SPF státuszúak, így mentesek többek között az Aujeszky féle betegségtől, a Brucellosistól, a PRRS-től, a TGE-től és SVD-től, a dizentériától, a torzító orrgyulladástól, a Chlamydiosistól, a mikoplazmától és az APP-től is. Az állategészségügyi státusz fenntartása érdekében a kanállomás túlnyomásos szellőztetéssel működik.

A kanállomáson a két ugrató állást lesüllyesztett folyosóról lehet megközelíteni, és a kanok mozgatását központilag vezérelhető pneumatikus kapuk segítik. A laborban a levett spermium minőségét a mesterséges termékenyítésben etalonnak számító CASA számítógépes elemző szoftverrel határozzák meg. A telepi menedzsmentben és a termelés pontos nyilvántartásában a KIS programot, a sperma eltarthatóságához pedig a Solusem hígítót használják. A napi termelést saját, az optimális szállítási hőmérsékletet biztosító hűtőkkel ellátott, gépjárműflottával szállítják a partnerek telepére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?