Kínaiak kebelezhetik be a svájci Syngentát

agrarszektor.hu
Egyezségre jutott a svájci Syngenta és a kínai ChemChina arról, hogy a kínai vállalat 43 milliárd dollárért felvásárolja a svájci vetőmag- és növényvédőszer-gyártó céget. Ez a legnagyobb olyan üzlet lehet, amelyben egy kínai cég egy külföldi vállalatot vásárol fel. Tavaly az amerikai Monsanto is több vételi ajánlatot tett, de azokat a Syngenta visszautasította.

A svájci vetőmag és növényvédőszer-gyártó, a Syngenta megerősítette azokat a hét eleji értesüléseket, amelyek szerint az állami tulajdonú ChemChina felvásárolná a svájci céget - számolnak be az üzletről nemzetközi hírforrások. A kínai vállalat 43 milliárd dolláros, részvényenként összesen 480 svájci frankos ajánlatot (471,4 dollár) tesz a Syngentára, így a Syngenta részvényesek részvényenként akár 16 svájci frankos osztalékra is számíthatnak. Ez tartalmazná azt az 5 frankos rendkívüli osztalékot, amelyet a tranzakció zárásához kötöttek.

Amennyiben sikerül lezárni a tranzakciót, úgy az a legnagyobb olyan üzlet lenne, amelyben egy kínai cég egy külföldi vállalatot vásárol fel. A Syngenta részvényei kedden 392,3 frankon zártak a svájci tőzsdén, ami 3,7 százalékos emelkedést jelent a hétfői záróárhoz képest. A 480 frankos ajánlat a hétfői záróárnál pedig közel 27 százalékkal magasabb.

A ChemChina nem az első vállalat, amely az utóbbi időben megkörnyékezte a Syngentát. Tavaly az amerikai Monsanto tett több ajánlatot a cégre, de a Syngenta annak ellenére is kosarat adott, hogy az amerikai vállalat 47 milliárd dollárra srófolta fel ajánlott vételárát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!