A sertéshús általános forgalmi adójának mérséklése tapasztalatai alapján vezeti be a kormány a baromfihús és a tojás áfájának 5 százalékra csökkentését - közölte Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Baromfi Világnap alkalmából rendezett konferencián. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója az MTI-nek elmondta: az áfa mérséklése az ágazat számára nagy lehetőség, mivel várhatóan élénkül a belföldi forgalom, fehéredik az ágazat. A baromfihús forgalombővülése éves szinten 5-10 százalék lehet, és az áfacsökkentés hatását várhatóan a baromfihúst vásárlók is érzik majd, mivel a számítások szerint a fogyasztói árak mintegy 20 százalékkal csökkennek majd.
A tárca a BTT javaslata alapján új támogatási programot indít az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint a tyúk-, a liba-, a kacsa- és a pulyka tenyészállományok állatjólléti támogatására. Az unió bizottsága által is elfogadott program ez év második felében indul mintegy 1,3 milliárd forintos támogatási összeggel. A kormány a baromfiágazatot egyébként az uniós kötöttségek miatt nemzeti költségvetésből segíti. Példaként említette az államtitkár a már meglévő állatjóléti támogatást, amelynek összege 2010-ben 4 milliárd forint volt, az idei költségvetésben pedig ennek összege 12 milliárd forintot tett ki, azaz hat év alatt a háromszorosára nőtt.
Az állattenyésztésen belül a baromfiágazat csaknem egyharmados - 31,5 százalékos - súlyt képvisel, a tojáságazat pedig mintegy 7 százalékos arányt tesz ki. Az ágazat szereplői 90-95 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozások, emellett 50-60 ezer ember megélhetését biztosítják az országban. A mezőgazdaság termelési szerkezetén belül a baromfi- és tojáságazat valamivel több mint 13 százalékot képviselt tavaly - mondta az államtitkár. Szavai szerint az ágazat kibocsátása az előzetes adatok szerint tavaly mintegy 327 milliárd forintra rúgott, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 13,3 százaléka. Ebből az élőbaromfi kibocsátás aránya 11 százalék, a tojástermelésé pedig 2,3 százalék - ismertette. A baromfiágazat termelési értéke a feldolgozott termékekkel együtt évente eléri a 800 milliárd forintot.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2014-ben 724 ezer tonna vágóbaromfit és 2,4 milliárd étkezési tojást termelt meg az ágazat. Tavaly az előzetes adatok szerint a vágóbaromfi termelés elérte a 782 ezer tonnát, a tojástermelés pedig nem változott. A magyar hústermelés több mint felét - 52 százalékát - a baromfiágazat adja.
A magyar baromfihús kivitele folyamatosan nő: 2015-ben értéke 515 millió euró - mintegy 150-160 milliárd forint - volt. Ez a 2010-es szintnél 36,5 százalékkal volt magasabb. A baromfihús rendelkezik a magyar agrárexporton belül a harmadik legnagyobb kiviteli értékkel a kukorica és az állati takarmány után - ismertette az államtitkár.