Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva - írja a Magyar Idők. Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők. A koktélparadicsomnál a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak. A Spanyolországból származó kaliforniai paprikánál pedig a nagybani árak 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedtek egy év alatt.
Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkininál volt a statisztikák szerint: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak. A padlizsánnál is hasonló a helyzet, mivel egy éve 535 forintot kértek a zöldségféléért, most pedig 1545 forintért kínálják a nagybanin. A jégsaláta darabja 200-ról 580 forintra nőtt, ahogy a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is jóval drágább lett.
Az áremelkedés a szokatlanul hideg január számlájára írható, mivel a hideg időjárás miatt az olasz és a spanyol termelők növényeinek jó része megfagyott. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint márciusig további 30-40 százalékos áremelkedésre lehet számítani egyes zöldségféléknél, utána azonban normalizálódhat a helyzet.
Egyes európai országokban az áremelkedés mellett áruhiányt is okozott a hideg tél. Így például Nagy-Britanniában értékesítési korlátozásokat is bevezettek egyes nagy áruházláncok.