Az új szabályozás előírja, hogy az adott termékek csak és kizárólag az előírásban meghatározott követelmények betartásával készíthetőek el, valamint garantálja, hogy az utasításnak megfelelően, kellő szakértelemmel elkészített termékek a magas minőségi követelményeknek meg tudnak felelni. A MÉ hagyományőrző cukrászati termékeket érintő előírásaiban szabályozták és védelem alá helyezték a Dobostortát, az Esterházy-tortát vagy szeletet, az indiánert, a rigójancsit, a krémest és a franciakrémest.
A hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó módosításokat tartalmazó szabályozás a MÉ I. számú előírásokat tartalmazó kötetébe került, így jogilag is teljes védelmet nyújt a termékeknek. Ezeknek a sajátos, csak nálunk fellelhető termékeknek kiemelt jelentőségük van, mivel egyedi jellegüknél fogva gazdagítják és védik kulturális és gasztronómiai örökségünket.
Az előírás részletesen megtalálható a Magyar Élelmiszerkönyvben.