A Csányi-tulajdonú Bonafarm Csoporthoz tartozó Sole-Mizo Zrt. tarolt a Nébih úgynevezett Szupermenta terméktesztjének trappistasajt-kóstolásán - közölte a hivatal. A kedveltségi vizsgálaton - ahol laikusok és szakértők értékelték a termékek külső megjelenését, színét, ízét, illatát és állományát - a szegedi cég 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajtja végzett az élen. A második egy lengyel előállítású termék lett, amelyet a szentjakabfai Food&Drinks Hungary Kft. forgalmaz. A harmadik helyet pedig a kaposvári Fino-Food Kft. 35 napig érlelt Fino 1889 sajtja szerezte meg.
A Nébih összesen 26 terméket vett górcső alá, és biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizte a tételeket. A minták közül 18 magyar és 8 külföldi előállítású volt. Zsírtartalom szempontjából pedig 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket teszteltek, amelyek között 1 laktózmentes is szerepelt.
A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is ellenőrizték a tételeket. Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi trappista sajt megfelelt, de tíznél jelölési problémát találtak, és főként a tápértékjelölésnél fedeztek fel hibákat. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztik és kötelezik a hibák kijavítására - közölte a Nébih.