A sötét színű (majdnem fekete) aszalványok inkább tetszettek a bírálóknak, mint a világosabb színűek - derült ki a Nébih fajtabemutatóján. A küllem értékelésénél a nagyobb méretű és fényes fekete színű mintákat kedvelték (például az Empress, Stanley, Tuleu dulce, Valjevka). A bírálat során a bírálók értékelték a gyümölcs színét, küllemét, állományát, ízét és a héj minőségét.
A hivatal közleménye szerint az állományi tulajdonságokra a legmagasabb pontszámokat a Tuleu dulce, a ZDR, a C1501, a Gömöri nyakas, a Stanley, az Utility és a Bluefre fajták kapták. A bírálók a legjobb ízűnek a Tuleu dulce-t, a Stanley-t, a ZDR-t, a Gabi féle kökényt, a Utility-t és a Beregi datolyát találták. Legfinomabb (legvékonyabb) héja a Gabi féle kökénynek, a Tuleu dulce-nak, és az Empress fajtának volt. A különböző tulajdonságokra adott pontszámokat összesítve a legjobbnak értékelt fajta a Tuleu dulce, a Gömöri nyakas, a Gabi féle kökény, a Stanley és az Empress fajták voltak.
A bírált 18 szilvafajta a NÉBIH Pölöskei Fajtakísérleti Állomásáról és a NAIK Ceglédi Kutató Állomásáról származott. Minden fajtát az aszaláshoz optimális időpontban szüreteltek, majd a NÉBIH Helvéciai Fajtakísérleti Állomásán aszaltak és tároltak. A bírálat előtt 48 órával a mintákat 20 százalékos cukor oldatban rehidratálták a szakemberek, hogy a fogyasztáskor azok nedvességtartalma optimális legyen, és a gyümölcs húsállománya könnyen rágható legyen. A szilva friss gyümölcsként az évnek csak egy rövid időszakában, két-három hónapig áll rendelkezésre, de jelentős az igény tartósítására, megőrzésére, aszalásra.