Kedvező lenne a sütőiparnak, ha csökkenne a sütőipari termékek áfája a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslatának megfelelően - közölte a Magyar Pékszövetség elnöke. Septe József szerint ez mindenképpen a törvényesen működő, adófizető vállalkozásoknak kedvez, hozzájuk tereli a forgalmat a fekete vagy szürkegazdaságból, így a költségvetés bevétele nem csökkenne.
Nagyon sok múlik ugyanakkor a megvalósításon, az 5 százalékos körbe bevont élelmiszerek sorrendjén, és a csökkentés feltételein. Az viszont mindenképpen jó, hogy a javaslat tervezhetőbb gazdasági környezetet biztosítana az élelmiszeripar, azon belül a sütőipar számára - tette hozzá az elnök.
A NAK a gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszereknél. A tervek szerint erről hamarosan a gazdasági tárcával is egyeztetnek.