A hidrokultúrás növénytermesztés, vagyis a hidroponika a "növénytartás" technológiájának változásai során egyre nagyobb teret hódít a kertészetben. A módszer lényege abban rejlik, hogy a növény, növénykezdemény nem a földben növekszik, hanem tápoldatban, vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban fejlődik. Ez az eljárás egyáltalán nem tekinthető újkeletűnek, mert már az ókorban is foglalkoztak ezzel a technológiával.
Míg a talajban növekvő palánta saját energiáinak jó részét a gyökérzete fejlesztésére fordítaná, hogy minél több tápanyagot szívjon magában a földből, addig a hidroponikával termesztett növény gyökérzete számára biztosított az igényeinek megfelelő mennyiségű tápoldat. Így minden energiáját növekedésre, gyarapodásra tudja felhasználni - hívják fel a figyelmet az Árpád-Agrár Zrt. szakemberei.
sőt, mivel minden körülmény az adott palánta egyedi igényei szerint van kialakítva, akár még kedvezőbbet is, mint a hagyományos növénytermesztés során.Gyökérközegként pedig az egyik legnépszerűbb, bazaltból és mészkőből álló kőgyapotot, és a kókuszdió megőrölt héjából készülő, teljes mértékben organikus kókuszrostot is használják.