Az őszibarack a dinnyéhez hasonlóan "kánikulagyümölcs", fő fogyasztási időszaka a nyár közepe és második fele, vagyis most a napokban fogy belőle a legtöbb. Az őszibarackok közül a sárga vagy a fehér húsú egyaránt kedvelt, de ugyanolyan népszerű a molyhos héjú illetve a kopasz típus is, a nektarinból pedig a sárga vagy fehér húsú.
Jelenleg a nem molyhos héjú, vagyis kopasz őszibarack fajták a legkeresettebbek. Az őszibarack ízének és zamatanyagának kialakulása jelentős mértékben függ a napsütés mennyiségétől, azaz idén jó ízű gyümölcsöket vehetnek a fogyasztók, ugyanakkor a gyümölcsből a tavaszi fagyok miatt várhatóan kevesebb kerül a kereskedelembe - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.
Az őszibarack-termelők általában sok fajtával dolgoznak, hogy egy érési sor kialakításával minél hosszabb ideig ki tudják szolgálni a piacot.
A termőterületet tekintve még mindig a 'Redhaven' fajta a legelterjedtebb, az összes őszibarack-termőterület mintegy 15-16 százalékát adja. Kifejezetten elterjedt az északkeleti országrészben, mintegy 30 százalékos területi aránnyal. Népszerű a 'Suncrest' fajta is, 10 százalékos részesedéssel, valamint nagy klasszikusként megmaradt a 'Champion' fajta 6-7 százalékkal. Utóbbit főleg az idősebb generáció keresi, akik az őszibarackot ezzel a fajtával azonosítják. Jelentősebb területen van még 'Dixired' és 'Early Redhaven'.
Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete az utóbbi években jelentősen csökkent. Az ezredfordulón meglévő termőterületnek mára kevesebb mint a fele van meg, jelenleg 3,6 ezer hektár körüli. Az éves termés az időjárási körülményeknek megfelelően ingadozó, 16-45 ezer tonna között mozog. Az őszibarackos kertek nagyobb hányada Csongrád (1440 hektár), Pest (505 hektár) és Bács-Kiskun (450 hektár) megyékben található. Jelentős termelés folyik még Fejér (200 hektár), Somogy (200 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (200 hektár) és Heves (170 hektár) megye területén.