Finom az idei barack, csak kevés

agrarszektor.hu
Minél magasabb a hőmérséklet, annál több kopasz őszibarack és nektarin fogy Magyarországon, a sláger a sárga húsú őszibarack. A meleg időjárás kifejezetten jó hatással van a barack minőségére, a tavaszi fagyok miatt azonban jóval kevesebb gyümölcs kerül idén a kereskedelembe.

Az őszibarack a dinnyéhez hasonlóan "kánikulagyümölcs", fő fogyasztási időszaka a nyár közepe és második fele, vagyis most a napokban fogy belőle a legtöbb. Az őszibarackok közül a sárga vagy a fehér húsú egyaránt kedvelt, de ugyanolyan népszerű a molyhos héjú illetve a kopasz típus is, a nektarinból pedig a sárga vagy fehér húsú.

Jelenleg a nem molyhos héjú, vagyis kopasz őszibarack fajták a legkeresettebbek. Az őszibarack ízének és zamatanyagának kialakulása jelentős mértékben függ a napsütés mennyiségétől, azaz idén jó ízű gyümölcsöket vehetnek a fogyasztók, ugyanakkor a gyümölcsből a tavaszi fagyok miatt várhatóan kevesebb kerül a kereskedelembe - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.


Az őszibarack-termelők általában sok fajtával dolgoznak, hogy egy érési sor kialakításával minél hosszabb ideig ki tudják szolgálni a piacot.

A termőterületet tekintve még mindig a 'Redhaven' fajta a legelterjedtebb, az összes őszibarack-termőterület mintegy 15-16 százalékát adja. Kifejezetten elterjedt az északkeleti országrészben, mintegy 30 százalékos területi aránnyal. Népszerű a 'Suncrest' fajta is, 10 százalékos részesedéssel, valamint nagy klasszikusként megmaradt a 'Champion' fajta 6-7 százalékkal. Utóbbit főleg az idősebb generáció keresi, akik az őszibarackot ezzel a fajtával azonosítják. Jelentősebb területen van még 'Dixired' és 'Early Redhaven'.

A kései érésű fajtákkal szeptember közepéig-végéig ki lehet szolgálni a vevőket. Az őszibarack és a nektarin esetében is a sárga húsúak képviselik a nagyobb arányt a termelésben, míg néhány évtizeddel korábban a fehér húsúak voltak az uralkodók. A nemzetközi trendek szerint azonban a súlypont ismét a fehér húsú fajták irányába tolódik.

Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete az utóbbi években jelentősen csökkent. Az ezredfordulón meglévő termőterületnek mára kevesebb mint a fele van meg, jelenleg 3,6 ezer hektár körüli. Az éves termés az időjárási körülményeknek megfelelően ingadozó, 16-45 ezer tonna között mozog. Az őszibarackos kertek nagyobb hányada Csongrád (1440 hektár), Pest (505 hektár) és Bács-Kiskun (450 hektár) megyékben található. Jelentős termelés folyik még Fejér (200 hektár), Somogy (200 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (200 hektár) és Heves (170 hektár) megye területén.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?