Négy nap alatt 13 balatoni halsütödét ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatósági ellenőrzések számos szabálytalanságot és hiányosságot feltártak, amelynek következtében összesen több mint egymillió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki. Egy helyen a tevékenységet is korlátoztak, két helyen pedig azonnal felfüggesztették a működést.
Június utolsó napjaiban a NÉBIH felügyelői 13 Balaton környéki halsütödét ellenőriztek. A négynapos akció során vizsgálták az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a személyi és tárgyi feltételeket, a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, továbbá a raktáron lévő halkészletek nyomon követhetőségét, a halfajok és megnevezések azonosságát is - derül ki a NÉBIH közleményéből.
A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt, 5 helyen pedig kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek. 5 üzletben azonban súlyos hibák miatt bírság kiszabására is sor került, amelyek közül egy esetben tevékenységet korlátoztak, két helyen azonnal felfüggesztették a működést, a hiányosságok felszámolásáig.
Két üzletben a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata összesen több mint 100 kilogramm halat vont ki a forgalomból nem megfelelő nyomon követés és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az ellenőrzések során összesen 1 175 000 forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki a NÉBIH felügyelői. Mivel az ellenőrzések még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak, így a nyár kiemelt heteiben az ellenőrzött vendéglátóhelyek a hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hiányosságok kijavítása után biztonságosan működtek - közölte a hatóság.
Ezek voltak a legjobb sütödék
Az ellenőrzések mellett érzékszervi bírálatot is tartott a NÉBIH, és pontozták a halsütödék fogyasztók oldaláról megítélhető felszereltségét, választékát, tisztaságát, a kiszolgálást és az összbenyomást, továbbá a kiszolgált, feltálalt sült hekk külső megjelenését, színét, illatát, ízét és állagát is. A hivatal kedveltségi rangsorát a laikus tesztelők összesített pontszámai alapján állították össze, amelybe a hatósági megítélés kivételesen nem számított bele. Összesítésben a vendéglátóhelyek és azok sült hekk termékeinek pontszáma alapján az északi part legkedveltebb halsütödéje, az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett, míg délen a balatonlellei Nádfedeles bizonyult a legjobbnak. Második lett a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde és a balatonszemesi András büfé. Harmadik helyen zárt a Zánkán található Jegesmedve büfé, míg a déli oldalon a siófoki Kremánék halsütője végzett a dobogó harmadik fokán.
A helyszíni szemléken a hatóság szakemberei mintát vettek a késztermékekből, a raktárban található fagyasztott halakból, valamint különböző felületekről is, mint például a munkaasztalokról vagy a dolgozók kezéről. Ezek eredményeiből a vendéglátóhely tisztaságára lehet következtetni. Több mint 160 mintán mintegy 700 vizsgálatot végeztek a NÉBIH laboratóriumaiban. Valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt adott, ugyanakkor
a vizsgált 13 halsütőből csupán 2 helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő.
A többi vendéglátóhelyen penész vagy baktériumok, egyéb szennyezők jelenlétét mutatta ki a laboratórium.