Az Európai Unió úgynevezett gyorsriasztási rendszerében értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról, hogy a határérték háromszorosát mutatták ki a cseh hatóságok a narancssárga - S (E110) jelű - színezékből thaiföldi kandírozott ananászban. A termékből Csehország mellett Szlovákiába és Magyarországra is érkezett
Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló uniós rendelet szerint e színezékből a maximálisan megengedett mennyiség kandírozott gyümölcsökben és zöldségekben 10 mg/kg, ezzel szemben a cseh hatóság 35,1 mg/kg-ot mért. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az S (E110) színezékre 4 mg/testtömegkilogramm/nap ajánlott napi bevitelt határozott meg.
A színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, de egyes kutatások szerint nagyobb mennyiségben gyermekeknél hiperaktivitást okozhat, illetve allergiás reakciókat is kiválthat. Ezért az Európai Unióban kötelező figyelmeztető feliratot ("a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat") tenni minden olyan élelmiszerre, amely ilyen színezékeket tartalmaz.