A tartósan alacsony gabonaárak miatt a gazdák az értékesítés helyett egyre inkább a készletezésre rendezkednek be - állapította meg Tresó István, a K&H főosztályvezetője a K&H és az Agrár Európa Kft. által szervezett Agrár Klub legutóbbi rendezvényén. A megváltozott piaci helyzet okozta jelentős készletfelhalmozódás miatt a termelőknek egyrészt a megfelelő genetika kiválasztásával már a vetést megelőzően figyelembe kell venniük a megnövekedett tárolási időt, másrészt megfelelő kapacitással és technológiával kell rendelkezniük ahhoz, hogy a betakarításra kerülő gabona minősége és beltartalma megmaradjon.
- hívta fel a figyelmet Tresó István.
Az utóbbi négy évben kiegyensúlyozott volt a globális gabonakibocsátás, amit az elmúlt évek szárazsága és az USA extrém időjárási eseményei sem befolyásoltak érdemben - mondta Török Bálint, az ADM Kft. szakértője.
- szemben a 2016-2017-es idény 3,5 millió tonnájával -, ami Magyarország számára azt jelenti, hogy hosszan elhúzódó exportra kell felkészülni. A búza és a kukorica esetében is még további árcsökkenésre kell számítani, mivel a jelenlegi árakon Magyarország nem versenyképes a nemzetközi piacokon, és alapvetően a hazai feldolgozóipar tartja fenn a keresletet. A napraforgó és repce esetében talán még ennél is nehezebb a helyzet. Habár idén kisebb termésmennyiséggel lehet számolni, a külföldi feldolgozók jól telítettek, így nem sok lehetőség van az exportra - hangsúlyozta Török Bálint.
A hazai terménytárolók között jó és rossz minőségűek egyaránt vannak, függetlenül attól, hogy új vagy régi építményről van szó - mondta Párkányi Gábor, az SGS Hungaria Kft. üzletágvezetője. Ahhoz, hogy a megtermelt gabona minősége és beltartalmi értékének megóvása biztosítva legyen, és ezzel a tárolás alatti veszteségeket minimalizálni lehessen,
Sok esetben a nem megfelelő tárolási technológia - ezen belül is főként a tárolás során elhanyagolt árukezelés - súlyos értékromlást eredményez. Ez pedig különösen veszélyes lehet akkor, amikor egyre hosszabb tárolási periódusra van szükség - tette hozzá a szakember.
A számtalan abiotikus tényező közül leginkább a nem megfelelő csapadékmennyiség és vízhiány jelenti a fő problémát, míg a biotikus hatások sorában az idegen, invazív növények, állatfajok és kórokozók megjelenése veszélyes különösen, mivel nagyban rontják az eltarthatóságot - közölte Cseuz László, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutatója. A cél, olyan rezisztens fajták nemesítése, amelyek termőképesség, stabilitás és minőség szempontjából is jobbak fajtatársaiknál.