2018 végétől új termékek előállításába kezd a Kométa 99' Zrt. egy több mint 1,3 milliárd forintos beruházás eredményeként - áll a társaság közleményében. A cég a vágóhídján keletkező melléktermékek feldolgozásával fogja előállítani az új termékeket, így a hulladékmegsemmisítés elmaradásából mintegy 50 millió forint megtakarítást remél évente.
A kaposvári vágóhídon olyan technológiát honosítanak meg, amellyel az évente keletkező 6800 tonna melléktermékből 1100 tonna ipari zsírt és 2200 tonna húslisztet készítenek. A feldolgozásra nem alkalmas anyagokat pedig szakszerűen ártalmatlanítják majd. Az ipari zsírt a vegyiparban, a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban hasznosítják, Olaszországban kogenerációs motorokkal elektromos energiát is előállítanak belőle. A húslisztet pedig hobbiállat-eledel készítéséhez használják fel erre szakosodott vállalkozások - közölte a húsipari cég.
Magyarországon egyedülálló, hogy egy főtevékenységként vágással, húsfeldolgozással, húsipari termékgyártással foglalkozó vállalkozás új termékeket állítson elő vágóhídi melléktermékekből. Ezzel a Kométa nemcsak bevételre tesz szert, hanem a környezet védelméhez is hozzájárul.
egyebek mellett teljesen felújította a vágóhidat és a csontozó üzemet, valamint jelentős fejlesztéseket hajtott végre a gyártó és csomagoló üzemegységekben.
A két olasz húsiparos család és a kaposvári önkormányzat tulajdonában lévő, a somogyi megyeszékhelyen, valamint Budapesten mintegy 700 embert foglalkoztató Kométa tavaly 6 milliárd forinttal növelte árbevételét az előző évihez képest, az adózás előtti eredménye meghaladta az 550 millió forintot.
A társaság tavaly a 2015. évinél 21 százalékkal több, 57 ezer tonna húst és húskészítményt állított elő és adott el. Az árbevétel 61 százaléka a belföldi értékesítés eredménye, az exportárbevétel részarány 37-ről 39 százalékra nőtt 2016-ban. A készítményexport 52 százaléka Olaszországba irányul, de a Kométa termékei emellett több mint 30 országba is eljutnak. A cég megduplázta dél-koreai kivitelét, és elindította az exportot Japánba is.