EU-s csúcsszervezet: összemossák az élelmiszerminőséget a receptúrával

agrarszektor.hu
A "minőség" és a "receptúra" fogalma keveredik a "kettős élelmiszermércéről" folyó uniós vitában az egyik meghatározó EU-s élelmiszeripari szervezet szerint. A FoodDrinkEurope azt hangoztatja, hogy a fogyasztóknak az élelmiszerekkel szemben országonként és régiónként eltérő elvárásaik vannak, és az egységes uniós piac éppen azt a lehetőséget teremti meg, hogy a változó igényeket különböző termékekkel és receptúrákkal ki lehessen elégíteni. Ha az Európai Unióban mindent standardizálnának, az élelmiszerek közötti választási lehetőség jelentősen szűkülne.

Érzelmi síkra terelődött az Európai Unióban a "kettős élelmiszerminőségről" folyó vita - jelentette ki az euractive.com-nak adott interjújában Hubert Weber, az Európai Unió élelmiszer- és italgyártóit képviselő FoodDrinkEurope elnöke. Szerinte a mai vitában összekeveredik a "minőség" és a "receptúra" kérdése, ezért a témában valamennyi érintett bevonásával párbeszédre van szükség.

Az unió 28 tagállamában differenciált az élelmiszer- és italkínálat, és ez egy-egy országon vagy régión belül is különböző lehet - állapította meg az elnök. A fogyasztóknak például eltérő igényeik lehetnek a termékek sósságát vagy édességét tekintve. Az egységes uniós piac éppen arra nyújt lehetőséget, hogy a vásárlók hozzájussanak a különböző termékekhez és receptúrákhoz. Ezért Hubert Weber szerint fontos az is, hogy az összetevőkről megfelelő jelölések tájékoztassanak a csomagoláson.

Ha az unión belül minden standardizálnának, csökkenne az élelmiszerkínálat és szűkülnének a fogyasztók választási lehetőségei - érvelt az interjúban az elnök. Az európai élelmiszergyártók - tette hozzá - komolyan veszik az egyeztetéseket és ki akarják javítani az esetleges hibákat, de csak tényszerű alapokon kívánnak vitázni. Sok eddigi tesztről derült ki ugyanis, hogy hibás és félrevezető volt, ezért a tárgyalásokból ki kell zárni az emocionális aspektusokat - szögezte le Hubert Weber.

Mint ismert, számos közép-kelet-európai uniós tagállam - köztük Magyarország - foglal állást úgy, hogy a multinacionális élelmiszergyártók ugyanolyan márkanéven rosszabb termékeket forgalmaznak a kelet-európai régióban, mint Nyugat-Európában. E véleményeket saját vizsgálatokkal is igyekeztek alátámasztani, ezek azonban nem alapultak egységes tudományos-szakmai szempontokon. Ezért az Európai Bizottság (EB) a "kettős mérce" további tagországi ellenőrzéseit nemrég kiadott iránymutatásában igyekezett egzaktabb mederbe terelni, a tagállamok és az EB képviselői pedig a közelmúltbeli pozsonyi "élelmiszercsúcson" próbáltak konszenzusosos szabályozási javaslatokat, illetve megoldásokat találni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?