Az alapanyag-előállító gazdaságoktól kezdve szabályozza a magyarországi McDonald's, milyen minőségű húsokból készülnek az étteremlánc termékei - közölte az agrárszektor.hu-val a McDonald's Magyarország. A hazai cég számára nevelt marhák, sertések és csirkék takarmányozásakor nem használnak génmódosított alapanyagokat, hormonokat, sem egyéb hozamfokozókat és általános jelleggel antibiotikumot sem. Egyes esetekben viszont előfordul, hogy az alapanyagul szolgáló haszonállatok antibiotikumot kapnak, de ez kizárólag betegségek kezelésére és állatorvosi rendelésre fordulhat elő - tette hozzá a társaság.
Az Egyesült Államokban ugyanakkor több szervezet is amiatt támadja az ottani McDonald's-ot, hogy nem tett közzé egyértelmű állásfoglalást azzal kapcsolatban, mikor szünteti be az antibiotikumos sertés- és marhahúsok felhasználását gyorséttermeiben. Az ilyen húsok a kritikák szerint komoly humánegészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel az antibiotikumok jelenléte és túlzott használata ellenállóvá teheti a baktériumokat a gyógyszerekkel szemben. A gyorsétteremlánc azonban azt állítja, hogy tett már érdemi lépéseket az ügyben.
A magyarországi McDonald's-ban kapható marha- és sertéshúspogácsákat az OSI Food Solutions ausztriai és németországi üzeme gyártja, a csirkehúsos termékek pedig az OSI bábolnai üzeméből érkeznek - közölte az agrárszektor.hu-val a válallat. A cég rendszeres auditokat is tart a gazdaságokban, a vágóhídakon, a termelőhelyeken, az elosztó közponban és az éttermekben.
A vállalat egy McDonald's Agricultural Assistance Program (MAAP) elnevezésű követelményrendszert is összeállított, hogy a termelők megfelelő alapnyag-minőséget biztosítsanak, fejlesszék az élelmiszerbiztonságot és környezeti szempontból fenntartható módon gazdálkodjanak. A MAAP kiterjed a marha-, a sertés- és a csirkehúsokra is, így a cég tájékoztatása szerint az ellátási lánc bármely pontján visszakereshetik a beszállított alapanyagokat, illetve utólag is ellenőrizhetik előállítási helyüket, idejüket és termelési körülményeiket. A farmokon az állatokat állatorvosok felügyelik.
A szarvasmarháknál a marhalevél, illetve a fülszám lehetővé teszi, hogy a késztermékből is beazonosíthassák az információkat a húsok eredetéről. A csontszilánkok kiküszöbölésére a húsokat kézzel csontozzák, és mikrobiológiailag is ellenőrzik. A feldolgozók a marhahúspogácsákat csak marhahúsból, vagyis egyéb összetevők és adalékanyagok hozzáadása nélkül készítik el. A gyártási folyamatokat független felügyeleti szervek is auditálják - közölte a McDonald's Magyarország.