Huszonkét különböző, hazai szupermarketekben és piacokon kapható földieper növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgálta meg laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A szervezt közleménye szerint arra voltak kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földieperben. A tesztben primőr és szezonális eper is szerepelt.
A vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, de mindegyik messze az EU-s határérték alatt maradt. Ez azonban az egyesület szerint nem elhanyagolható tényező, mivel az úgynevezett koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat, és kiszámíthatatlanná válhat. Ezért érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, mert a bolti eprekben sokkal több vegyszer is lehet, mint a piaciakban - vélte az egyesület.
A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer. Ugyanakkor a lista végén az Aldi, az Auchan és a CBA terméke végzett, mivel az itt vizsgált földieprekben a többieknél lényegesen magasabb volt az összes szermaradék koncentráció.
Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál pedig két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték. Az Auchan eper görög primőráru volt, az Aldié májusi magyarországi termék, a CBA eper pedig szintén idényeper volt, de a származás helye nem derült ki a csomagolásról. Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni, de a legtöbb - 5-6 féle - hatóanyagot a szupermarketek termékeiben találták.
Jelentős eltérés volt a kereskedelmi láncokban és a piacokon értékesített eperminták átlagos szermaradék-tartalmában. A piacokon csak átlagosan 1,5 hatóanyag volt a szezonális termékekben, míg a szezonális szupermarket termékek átlagosan 2,75 különböző vegyszert tartalmaztak.
A primőr és a szezonális szupermarket-termékek között a vegyianyag koncentrációban nagy eltérés volt, a primőrben kilogrammonként 0,24 milligramm volt, míg a szezonálisban csaknem a duplája, 0,42 milligramm. Ugyanakkor az egyes kereskedelmi láncok beszállítói között is lehet eltérés, hiszen míg a Tesco és a Lidl a lista élén végeztek, mert egyik terméküknél sem volt kimutatható vegyszermaradvány, vagy csak nagyon kis mértékben, addig más láncoknál átlagosan 4-5 hatóanyagot is kimutattak egy-egy mintából.