Sok helyen lehet olvasni, hogy a tulipán, a jácint, és a nárcisz hagymáit minden évben fel kell szedni, ezt nem szükséges azonban minden alkalommal megtenni. A kisebb termetű, kis virágú tulipánok hagymáit benne hagyhatjuk a földben, ők ugyanis a sarjhagymáikról megújulnak. Ezzel szemben a kerti tulipánok, amelyek termete, virága és hagymája is nagyobb, érzékenyebbek a különböző vírusokra, így ők igénylik, hogy évenként felszedjük, majd selejtezzük hagymáikat. Ha ez mégsem történik meg, akkor számolnunk kell azzal, hogy évről-évre kisebb termetű és virágú egyedek fejlődnek, a hagymák pedig idővel elpusztulnak majd.
A nagyobb virágú, magas tulipán fajták hagymáit az elvirágzás és a levelek leszáradása után, lehetőleg száraz időben szedjük fel. Ez azt jelenti, hogy a hagymát akkor kell kivenni a földből, ha a növény már visszahúzódott, de még megtaláljuk. Ennyi idő elteltével ugyanis a tápanyagok a levélből a hagymába vándorolnak, a hagyma ismét életerős lesz, nés agyobb az esélye a következő évi virágzásnak. Ha túl meleg van, akkor a növény hamarabb visszahúzódik, így nincs ideje a hagymáknak regenerálódni, és ez rontja a következő évi virágzási esélyeket.
A tulipánhagymák felszedése után érdemes a hagymákat félárnyékos helyen megszikkasztani, majd 1-2 nap elteltével átválogatni őket. A könnyen leváló pikkelyleveleket mindig távolítsuk el, a csupasz hagymákon ugyanis a betegségek könnyebben észrevehetők. A már ilyenkor jól látható fertőzött és sérült hagymákat válasszuk külön, és semmisítsük meg, vagy égessük el őket. Érdemes a hagymákat gombaölőszer oldatba áztatni legalább 20 percig, és csak ezután megszikkasztva eltárolni őket. Kiültetésig 10 fok körüli hőmérsékleten tartsuk a hagymákat száraz, szellős helyen, például egy kartondobozban. A kiültetés legkésőbbi időpontja október vége, a hagymáknak ugyanis még be kell utána gyökeresedniük.
A nárcisszal kicsit más a helyzet, mint a tulipánnal, a hagymákat ugyanis éveken át hagyhatjuk ugyanazon a helyen a földben. Elvirágzás után vágjuk le az elhervadt virágokat szárral együtt, a leveleket azonban hagyjuk, és várjuk meg míg elszáradnak. A virágzás érdekében a hagymákat csak 4-5 évente javasolt felszedni, azt is csak a levelek elszáradása és a fiókhagymák leválasztása után. A kiszedett, valamint leválasztott hagymákat pihentetés céljából tároljuk hűvös, száraz és sötét helyen kartondobozban vagy ládában, és ősszel ültessük el őket újra.
A jácint levelei az elvirágzás után elszáradnak, visszahúzódnak. Hagymáikat ilyenkor szedhetjük fel, és az őszi kiültetésükig száraz, szellős helyen tároljuk. Kiemelésükkor ügyeljünk rá, hogy a növény mélyre is lehúzódó gyökerei minél kevésbé sérüljenek meg. A tárolás alatt kerüljön sor az elszáradt levelek eltávolítására és a fiókhagymák leválasztására.