Sürgős lépéseket kell tenni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben egy tanulmány szerint, mivel a globális zöldségkínálat több mint egyharmaddal csökkenhet 2050-re. Az egészséges táplálkozás egyre több embert vonz, de számos termék fontos összetevője a szójabab és a lencse, amelyek terméshozama a fokozatosan emelkedő hőmérséklet és a vízhiány miatt jelentősen lecsökkenhet az elkövetkező években.
A zöldségek és a hüvelyesek az egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható étrend létfontosságú összetevői. Egyes jóslatok szerint azonban a szója globális átlaghozama 35 százalékkal, míg a lencsénél, illetve más hüvelyeseknél 9 százalékos visszaesés következhet be, ha nem történnek drasztikus változások a mezőgazdaságban. A tanulmány szerint megoldást jelentene új növényfajták nemesítése, illetve a meglévők fejlesztése, valamint a gépesítés és az öntözés is komoly változásra szorulna.
Komoly intézkedésekre lenne szükség, amelyek törekednek a mezőgazdasági ágazat támogatására és a környezeti változásokkal szembeni ellenálló képesség növelésére - vélik kutatók. Ha nem történik változás, akkor nem csak a közegészségügyre, de az élelmiszer-biztonságra és a lakosság egészségére is káros hatással lesz a jelenleg tartó csökkenő trend, ami a világ zöldségellátását jellemzi.