Tovább bővül a globális haltermelés a következő évtizedben, annak ellenére, hogy a tenyésztett állomány korábbi robbanásszerű növekedése lassul és vadon élő halak halászata kiegyenlítődni látszik - olvasható az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében. A szervezet szerint
Az 1990-es évektől kezdve lényegében változatlan a vadon kifogott halak mennyisége. A jelenlegi adatok szerint a legfontosabb halfajok mintegy 60%-át halásszák biológiailag fenntartható és 33%-át biológiailag nem fenntartható módon. A FAO szerint 2016-ban 90,9 millió tonna vadon élő hal került a hálókba. Ez kis mértékű, 2 millió tonnás csökkenést jelent az előző évhez képest, ami betudható az El Niño jelenség által előidézett időszakos ingadozásnak a perui szardellafélék populációjában. Eközben világszinten évtizedek óta folyamatosan növekszik a halfogyasztás, 2016-ban elérte a 20,4 kg/fő értéket, szemben az 1960-as évek 10kg/fő adatával. Ezt nagy részben a '80-as és '90-es években lezajlott beruházások és az ebből fakadó termelésbővülés tette lehetővé. 2016-ban az akvakultúrából származó termelés elérte a 80 millió tonnát, amely az ember által fogyasztott halak 53%-át adta. Bár az akvakultúra lassabb ütemben növekszik mint korábban - 2010 és 2016 között éves szinten 5,8%-os növekedést mutatott, szemben a korábbi 10%-os tempójú bővüléssel -, így is lendületesen fejlődik, különösen Afrikában.
2. Tengeri halászatából származó fogás: 79,3 millió tonna
3. Édesvízi halászatból származó fogás: 11,6 millió tonna
4. Akvakultúrából származó fogás: 80 millió tonna
5. A halászat és akvakultúra elsődleges értékesítési értéke 2016-ban: 362 milliárd dollár
6. Ebből az akvakultúra részaránya: 232 milliárd dollár
7. A teljes halexport értéke: 143 milliárd dollár
8. A világ legnagyobb haltermelője és exportőre: Kína
9. A világ legnagyobb hal- és haltermékpiaca az Európai Unió, a második az Egyesült Államok, a harmadik Japán.
10. A leginkább fenntarthatatlan módon kezelt halászati régió: a Földközi-tenger és a Fekete-tenger (62,2 %-kal túlhalászott halállományok)