Svédország legmagasabb hegycsúcsa már nem a legnagyobb: elolvadt

agrarszektor.hu
Sorra érkeznek az erdőtüzekről, forróságról szóló jelentések Európa északi tagállamaiból. A meleg egyik folyománya: augusztus eleje óta már egy másik hegyorom birtokolja a legmagasabb csúcs címet Svédországban. A régi összement az olvadásban.

A Kebnekaise Svédország legmagasabb masszívuma a Skandináv-hegységben, Lappföldön. A vonulat déli csúcsa számít az ország legmagasabb pontjának. A gleccser borította hegysapkát a 2000-2009 közötti tíz évben az augusztusi értékek átlaga alapján 2106 méternek találták. A jégréteg vastagsága azonban folyamatosan változik, és bár vannak évek, amikor hízik a hegycsúcs, a 1880-tól mért adatok trendje csökkenést jelez. Az utóbbi két évtizedben átlagosan évi egy méterrel csökkent a csúcs magassága.

Az idén a rendkívüli hőségben a déli csúcs két teljes métert veszített mindössze egy hónap leforgása alatt. Ez azt jelenti, hogy naponta 14 centimérnyit olvadt. Július utolsó napján már csak 2097 méteresnek találták a déli csúcsot, mindössze 20 centiméterrel volt magasabb, mint a masszívum északi hegycsúcsa. Az olvadás üteméből következik, hogy a déli csúcs mostanra már kisebb, mint a 2096,8 méteres, jéggel nem borított északi csúcs. Tavaly a két orom között még két méternyi különbséget mértek. A déli csúcs sziklatömbje - jégsapka nélkül -  valójában csak 2060 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, tehát még van hová csökkennie.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?