Néhány kertész számára meglepő lehet, de még novemberben is akadnak olyan zöldségfajok, amelyek magjait el lehet vetni a kiskertben. Mivel ilyenkor már az ősz utolsó szakaszáról beszélünk, ezért ezt a módszert tél alá vetésnek hívjuk. Habár kockázatos lehet ilyenkor vetni, de annál nagyobb haszonnal kecsegtethet. Sokan azt gondolnák, ilyenkor a fagyok miatt kell a leginkább aggódni, pedig a téli felmelegedés sokkal jobban károsíthatják az elvetett magokat, a melegtől ugyanis hamarabb kicsírázhatnak, a visszatérő fagyok pedig teljesen elpusztíthatják fejlődő növényünket.Kisebb kertekben ezért kisebb mennyiséggel érdemes megpróbálni ezt a kései vetési módszert, de ha sikerül akkor már kora tavasszal betakarításra alkalmas zöldségeink lesznek.
A tél alá vetés ideális időpontja akkor van, amikor már elég hideg van ahhoz, hogy a magok ne induljanak csírázásnak, a talaj azonban még nem fagyos. A módszer egyik nagy előnye, hogy a november végén elvetett magok tavasszal már akkor fejlődésnek indulnak, amikor egyébként a talaj állaga és hőmérséklete miatt nem lehetne vetni, vagyis a zöldségek jóval hamarabb beérnek majd.
Tél alá vetésre leginkább a rövid tenyészidejű, korai zöldségek magjai ajánlottak. A korai zöldborsó magjait elvethetjük ilyenkor is, érdemes azonban legalább nyolc centiméter mélyre ásnunk a magokat. Már ilyenkor érdemes támrendszert készítenünk a borsónak, így a hozam is növelhető. A vöröshagymát is érdemes ilyenkor elvetnünk 5-10 centiméteres közökkel, de tél alá vetésre alkalmas még a sárgarépa, a petrezselyem, fokhagyma, a saláta, a lóbab, a metélőhagyma, a torma és a sóska is.
A tél alá vetés rizikója, hogy a téli időjárás kiszámíthatatlansága miatt nem biztos, hogy minden vetés kikel majd, és az is előfordulhat, hogy a veszteség nagyobb arányú lesz. Nagy előnye azonban, hogy megelőzhetjük vele a kártevőket, a növények ugyanis hamarabb fejlődésnek, növekedésnek indulnak, minthogy a kártevők megjelennének. Így alig lesz növényvédelmi feladat a terményekkel, és tavasszal is kevesebb teendőnk lesz a kiskertben.