Az angolok azért eszik a szürke mókust, hogy megvédjék a vöröset

agrarszektor.hu
Hányszor bizonyul életrevalóbbnak egy idegenhonos faj a helyinél! Ilyenkor rendszerint a jövevények pusztításába kezdünk, pedig akár meg is ehetnénk őket - ahogy az angolok teszik. Az index.hu cikkét szemlézzük.

Elszaporodtak a briteknél a szürke mókusok és az etikus húsfogyasztók. Előbbiekről azt kell tudni, hogy kiszorítják a kihalóban lévő vörös mókusokat, utóbbiak pedig ellenzik a nagyipari hústermelést, ezért vadon vagy szabadtartásban élő állatokat esznek. A Telegraph cikke szerint a két csoport újabban egymásra talált, pontosabban az egyik elkezdte ételként hasznosítani a másikat.

Ennivaló szürke mókus

Ugyanis a lehető legkevesebb állati szenvedéssel járó (cruelty-free) húsokkal dolgozó éttermek kitalálták, hogy felszolgálják azokat a szürke mókusokat, amiket a túlszaporodásuk miatt amúgy is le kell vadászni. A dolog működik, valószínűleg azért is. mert a mókusok kedves külseje alatt ízletes, sovány vöröshús rejtőzik, így egyre többen szoknak rá az olyan új ételekre, mint a mókusos lasagna vagy a mókushússal töltött palacsinta.

Védendő vörös mókus

A vadhústerjesztéssel foglalkozó Wild Meat cég vezetője, Robert Gooch is arról számolt be a Telegraphnak, hogy a szürke mókusok húsa egyre jobban fogy, ma már ez a harmadik legtöbbet eladott termékük, csak a szarvas és a fácán előzi meg. Gooch szerint a fenntartható ökoszisztéma miatt irtott vadon élő állatok húsát sokkal értelmesebb ötlet felszolgálni, mint kidobni a szemétbe, ráadásul a tenyésztett, nagyipari állatokkal ellentétben a vadhús előállítása nem igényel plusz erőforrást, így a széndioxid-kibocsátást sem növeli.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?