Megjelent az Európai Bizottság 2019/533/EU végrehajtási rendelete a növényi és állati eredetű élelmiszerekben, illetve azok felületén található növényvédőszer-maradékok értékelésére irányuló, összehangolt uniós ellenőrzési programról. A program a 2020., a 2021. és a 2022. évekre vonatkozik.
Az unióban a táplálkozás fő összetevőit harminc-negyven élelmiszer alkotja. Mivel a növényvédő szerek használata három év alatt jelentős változásokat mutat, ezért az előfordulásukat hároméves ciklusokban más-más metódusban kell ellenőrizni a takarmányokban és élelmiszerekben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) tudományos jelentést nyújtott be a peszticid-ellenőrzési program tervezésének értékeléséről. Következtetése szerint legalább 32 különböző élelmiszerből álló 683 mintavételi egység figyelembevételével, 0,75 százalékos hibahatár mellett a megengedett növényvédőszer-maradék határértékek túllépésének aránya 1 százalék körülire tehető.
E minták begyűjtését a tagállamok között a lakosság létszámával arányosan kell elosztani, termékenként és évente legalább 12 mintával számolva. A Bizottság honlapján megtalálható az "Élelmiszerekben és takarmányokban jelen lévő növényvédőszer-maradékok elemzésére vonatkozó minőség-ellenőrzési és hitelesítési eljárásokkal kapcsolatos iránymutatás". Jelen rendelet további részleteket tartalmaz a mintavételre és az eredmények értékelésére vonatkozóan.