A kórokozó a párás, meleg időjárást kedveli, 18 fok felett szaporodása víz jelenlétében rendkívül gyors - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A fő fertőzési időszak a virágzásra esik, mivel a baktériumnak ekkor van lehetősége a természetes nyílásokon (például bibe, portok) keresztül behatolnia a virág szöveteibe.
A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. Mára lekerült a karanténlistáról, jelentősége azonban nem csökkent. A növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet. A kijuttatási technológia az egyes készítmények tulajdonságaitól függ. A betegség ellen engedélyezett biológiai készítmény a virágzásban kockázat nélkül alkalmazható.
Az intenzív hajtásnövekedés időszakában azonban más készítmények kijuttatása javasolt. A baktériumok ellen általánosan használt rézkészítmények elsősorban a fás részek védelmére ajánlottak. A virágzásban történő kijuttatásukkor figyelemmel kell lenni az esetleges perzselés kockázatára, ezért fontos, hogy az engedélyokiratban található felhasználási útmutatót alaposan olvassuk el. Az egyes készítmények részletes felhasználását a Nébih növényvédő szerek adatbázisában található engedélyokiratok tartalmazzák. A védekezés megtervezéséhez növényorvos szaktanácsát is érdemes igénybe venni. Fontoss, hogy virágzáskor tekintettel kell lenni az almát, körtét, birset látogató házi méhek és vadon élő beporzók védelmére.