2019-ben március 25-től április 22-ig zajlik Magyarországon a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése - írja közleményében az Agrárminisztérium. A hagyományos tavaszi vizsgálatot az AM rendeli el, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le. A kiterjedt ellenőrzés-sorozat középpontjában a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító és forgalmazó helyek állnak. A közelgő ünnepre való tekintettel kiemelt figyelem irányul a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményekre, különösen a sonkafélékre, továbbá a tojásra, a primőr, főként a gyorsan romló zöldségekre és gyümölcsökre, a húsvéti édességekre és az alkoholos italokra.
A szezonális ellenőrzés első időszakában 1.913 létesítményt kerestek fel a hatósági szakemberek. Ez alatt - a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva - több kisebb szabálytalanságot (68 eset), viszont kevesebb súlyos jogsértést (55 eset) állapítottak meg és utóbbival összefüggésben a kiszabott bírság mértéke is csökkent (4.765.180 forint). Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 13 esetben volt szükség.
Az összes ellenőrzést alapul véve eddig az előző évhez képest némileg kevesebb higiéniai hiányosság (3,3 százalék) fordult elő, több probléma akadt azonban a termékek nyomon követhetőségével (3,2 százalék), melyet elsősorban a piaci, vásári értékesítés kapcsán tapasztaltak a szakemberek. A tavalyihoz képest csökkent a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: a megvizsgált 9.994 hazai és külföldi tételből 173 esetében (1,7 százalék) volt szükség erre az intézkedésre, értékük meghaladja az 1 millió forintot. Az idei akció egyik legkedvezőbb tapasztalata, hogy általánosságban javult a vizsgálat alá vont termékek minősége.